Question: Problem with 3d-plot rotation. Different orientations lead to different shape

August 07 2014 thanasistzemos 5
1

Hello everyone!

I'm working with Maple for 8 years and this is the first time I encounter such a problem:

I solve a linear ODE system for my quantum Mechanics research and i want to calculate a quantity formed by the solutions of the system. Everything is going fine with laplace transformation and the symbolic answer is very fast although extremely big (it uses RootOf simplification)

When i use evalf to take numerical approximations of the quantity, the answer is very fast. OK

When i leave unspecified two parameters in order to get a 3d plot the answer takes about 40mins to appear. I think it is too slow but anyway, i can live with it. OK

I want this 3d plot for different parameters of the ODE so i have to do the above process many times. But for some parameter values of the ODE, i get a 3dplot for which:

1) The display of numpoints (surface and line) is incorrect.

2) Plot gets deformed as long as i rotate it!!! The orientation angle changes the appearance of the plot, something obviously unacceptable. I have access to maple 17, 15, 14, and 12. Maple 17 and 15 exhibit this behavior (64 bit Maple editions). But when i tried with Maple 12-standard interface(64 bit) and Maple 14 -Classical interface (32bit) everything went fine, but at the cost of  300 extra secs. I got a solid 3d-plot that is invariant under rotations.

My video card is Ati radeon 6800 HD and i installed the latest drivers. I don't know why is this happening. I thought of putting the blame on me, but in maple 12 and maple 14 everything is fine. It is a pity, because Maple 17 gives very nice and smooth 3d plots.

The first plot is the correct one with maple 12. The second is produced with maple 14. All good.

The third and the second are produced with different orientations of the same plot (Maple 17). Wrong display of data and change of image after rotation. The final one is again from Maple 17 but with style=points. It is in is in full agreement with the first two plots. 

Conclusion: Style=surface and line doesnt produce the correct plot, while style=point does. As for hardware acceleration, i unticked it with no results.

Extra information: When i try to open the maple 12 worksheet which is correct, with Maple 17, again i take the wrong displayed and unstable picture. Moreover only maple 14 classical edition works well. Maple 14 standard interface is also pathological.

Heeeeelp guys!!!

 

 

Please Wait...